Felhívás


Egy megmentendő egyedülálló antropológiai gyűjtemény

© Néprajzi Múzeum | F 231494
Dr. Boglár Lajos (1929–2004) kulturális antropológus, néprajzkutató 1959-től folyama- tosan végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében. Brazíliában a nambikuara, guarani, kajapó és botokudo indi- ánoknál, Venezuelában a piaroáknál, Francia-Guayanában pedig a wayana indiánok között kutatva gyűjtött össze Magyarországon páratlan és napjainkra már pótolhatatlan kollekciót e közösségek ünnepi és hétköznapi tárgyaiból. Gyűjtőmunkáját 1999-ig folyamatosan végezte, itthon általa ismerte meg mind a szakma, mind pedig a nagyközönség a dél-amerikai indiánok kultúráját.


Nemzetközileg is elismert gyűjtő- és kutatómunkájának eredménye az a felbecsülhetetlen értékű tárgyanyag, amely ma a budapesti Néprajzi Múzeumban található.

Halálát követően a család tulajdonában maradt a gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A megoldást e gyűjtemény megvásárlása és szakszerű múzeumi elhelyezése jelentené. Sajnos a Néprajzi Múzeum jelenleg nem rendelkezik olyan pénzügyi háttérrel, hogy a család felé a kb. 4,7 millió forintos vételárat ki tudná fizetni.

© Néprajzi Múzeum | F 231485
A Boglár Lajos barátai, tanítványai által létrehozott Szimbiózis Alapítvány ezért egy szponzorkereső kampányt indít, azzal a reménnyel, hogy magánemberek, cégek támogatásával összegyűjtheti a család által kért összeget, majd a tárgyakat a Néprajzi Múzeumnak ajándékozhatja.

Reméljük, hogy a folyamatos külföldi érdeklődés ellenére sikerül hazánkban tartani ezt az egyedülálló néprajzi kollekciót, a magyar amerikanisztika legjelesebb és legemlékezetesebb alakjának rendkívül értékes, ma már pótolhatatlan életművét.A Szimbiózis Alapítvány számlaszáma: 11717009-20044576   (OTP Bank)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése